Onder controle

Ik ben een jongeman van 27 jaar. In het dagelijks leven een druk, onrustig persoon en een bezige bij. Enkele jaren geleden heb ik uit het niets last gekregen van hartkloppingen. Op een gegeven moment sloeg mijn hart op hol en had ik vijf minuten lang een hartslag van 220 slagen per minuut. Door deze ervaring ben ik toen tijdelijk uit de running geweest. De angst dat het weer terug zou komen voedde mijn hartkloppingen. Na een half jaar is het wat rustiger geworden en ging het een tijd goed. Tot in het voorjaar van 2008.

Tijdens het sporten sloeg mijn hart weer op hol. Ik werd letterlijk en figuurlijk tegen de grond geslagen. Door angst en onzekerheid heb ik weken lang thuis gezeten en durfde niets meer te ondernemen. Ik hield mijn hartslag het liefst 24 uur in de gaten. Bij medische onderzoeken werd niets gevonden en kon er geen oorzaak aangewezen worden.

Via mijn schoonzus ben ik bij Shirley in de praktijk terecht gekomen. Ik was er zo klaar mee dat mijn klachten, mijn leven beheerste dat ik een afspraak heb gemaakt.

Het eerste gesprek was een kennismakingsgesprek. Dit verliep zeer goed, door de rustige uitstraling en manier van praten van Shirley, voelde ik me op mijn gemak. Het duurde maar enkele behandelingen voordat ze mijn gehele vertrouwen had gewonnen. We zijn begonnen met een combinatie van voetreflex-therapie en ademhalingsoefeningen. Tijdens de adem-halingsoefeningen werd ik me bewust van de ‘juiste’ manier van ademhalen via de buik en de frequentie van het ademhalen. De oefeningen boden mij steun om de dag in rust te beginnen en te eindigen. Ook was het, en nu nog steeds een goed hulpmiddel als ik onrustig werd of
gestrest was, mezelf weer kalm en rustig te krijgen.
Tijdens de voetreflextherapie kwamen allerlei onverwerkte gebeurtenissen naar boven. In het begin was dit een erg ongewone ervaring, maar ik heb me er aan over gegeven. Door de voetmassage werden blokkades opgeheven en het werkte als ondersteuning van mijn ademhalingsoefeningen. Ik ben begonnen met elke week therapie en dit is in de loop van de maanden afgebouwd.

Niet alleen de therapieën hebben mij enorm geholpen om mijn leven zelf onder controle te krijgen, maar ook het vertrouwen wat Shirley me heeft gegeven. Ze wist de juiste snaren te raken om, vooral zelf, aan
het werk te gaan met mijn klachten en mijn gevoel te volgen. Ze heeft mijn ogen, maar zeker mijn gevoel geopend voor mijzelf. Ook al komen de klachten af en toe nog terug, ik weet nu hoe ik ze onder controle kan krijgen waardoor ze mijn leven niet meer beheersen.
Als ik de hele periode van therapie in één zin moet samenvatten en wat ik er aan gehad heb: Wees lief voor jezelf, open je gevoel voor jezelf en luister naar jezelf oftewel Go With the Flow!

W.

top