Werkwijze

Wanneer je voor het eerst in mijn praktijk komt, start ik met een uitgebreid intakegesprek en onderzoek. Ik kijk naar je houding en algehele gezondheid, maar ook naar je leefstijl en (emotioneel) welbevinden. Ik kijk dus niet alleen naar de klacht, maar naar jou als persoon. Ik luister naar je verhaal, voel je pols en kijk naar je tong.  Aan de hand van alle informatie die ik uit dit alles krijg, stel ik een diagnose. Dit is het vertrekpunt voor de verdere acupunctuurbehandeling. Ik zet gericht een aantal naalden of maak indien nodig gebruik van aanvullende behandeltechnieken. 

Hierbij kun je denken aan moxa, cupping laseracupunctuur. In bepaalde situaties geef ik houdings-, leefstijl- en voedingsadviezen. Indien nodig geef ik ontspannings- en ademhalingsoefeningen mee voor thuis om het herstel te bevorderen.

Hoe gaat het zetten van naalden?

De acupunctuurnaalden die ik gebruik zijn extreem dun en het zetten van de naalden is vrijwel pijnloos. Uiteraard is ieder mens verschillend en zal de één het meer voelen dan de ander. Bij een ophoping van energie kan inbrengen van de naald bij het ene punt iets gevoeliger zijn dan de andere. De naaldjes blijven ongeveer 20 tot 30 minuten zitten. Acupunctuur stimuleert het energiesysteem waardoor je als de naald geplaatst is een apart sensatie kunt voelen, zoals een gevoel van tinteling, zwaarte of druk.

Shi4Balance Acupunctuur naalden

Wat voel ik na de behandeling?

Veel mensen voelen zich na een behandeling loom of moe. Soms kan het behandelde lichaamsgedeelte zwaar of dof aanvoelen. Dit effect werkt nog even door. Daarom is het goed om na de behandeling wat rust te nemen.

Welk resultaat mag ik verwachten?

Het resultaat verschilt per klacht. Over het algemeen zijn er 1 tot 4 behandelingen nodig om te weten of de behandeling aanslaat. Bij kort bestaande klachten kan 1 behandeling al het juiste effect hebben. Bij chronische klachten kan een langer behandeltraject nodig zijn. Om de klacht helemaal te verhelpen zijn vaak meer behandelingen nodig

Moxa

Moxa is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Met Moxa, ofwel bijvoetskruid, verwarm ik een acupunctuurpunt zodat de energiestroom wordt gestimuleerd. Ik gebruik Moxa vaak om kou en vocht te verdrijven. Denk bijvoorbeeld aan de behandeling van koude handen en voeten, gewrichtsklachten en vastzittende spieren.

Shi4Balance moxa

Laseracupunctuur

Laseracupunctuur is gebaseerd op dezelfde principes als de traditionele acupunctuur, maar maakt geen gebruik van naalden. De acupunctuurpunten worden optisch gestimuleerd met een laser. Deze techniek is compleet pijnloos en handig toe te passen op plekken waar het lastig is om een naald te zetten. Ik gebruik laseracupunctuur bij mensen die bang zijn voor naalden, bij kinderen of in combinatie met traditionele naalden.

Cupping

Cupping is een aanvulling op de Traditionele Chinese Geneeskunde. Ik plaats plastic cups of glazen bollen op de huid. Met een pomp of door de lucht in de bollen te verwarmen zuigen de cups vacuüm. Cupping werkt goed bij lokale stagnaties die zich uiten in bijvoorbeeld spier-, gewrichts- of rugpijn. Denk aan nek-, rug- en of schouderklachten, bij griep en kortademigheid.

Shi4Balance cupping